Sprawozdanie wrzesień 2023

Utworzono dnia 16.10.2024

Wrzesień – szkolny powrót do Laboratoriów Przyszłości 4 września zainaugurowaliśmy rok szkolny 2023. Już pierwszego dnia wykorzystaliśmy aparat fotograficzny oraz sprzęt nagłaśniający, który szkoła otrzymała w ramach projektu. 8 września uczniowie naszej szkoły wraz z opiekunami wzięli udział w pieszej pielgrzymce do pobliskiego Sanktuarium Maryjnego do Woli Gułowskiej. Wykorzystano aparat, dzięki którym nagraliśmy fotorelację z rekolekcji w drodze. 11 września społeczność naszej szkoły brała udział w „Narodowym Czytaniu” „Nad Niemnem”, które skłaniało do patriotycznych refleksji i było prawdziwą ucztą dla ducha. 15 września uczniowie uczestniczyli w Gminnym Narodowym Czytaniu „Nad Niemnem”. Spotkanie tym razem odbyło się w niesamowitej scenerii, przy stawie w otoczeniu przyrody. 19 września uczniowie kl. V uczestniczyli w III Rajdzie Rowerowym „Śladami Henryka Sienkiewicza”, który zakończyli ogniskiem, podczas którego czytali fragmenty „W pustyni i w puszczy”. 18 września uczniowie kl. IV na lekcji matematyki w ramach innowacji matematycznej „ Kartki z kalendarza” utrwalali zasady segregowania śmieci w oryginalny sposób wykonując działania i przyporządkowując śmieci do określonych pojemników. Lekcja odbyła się przy okazji Dnia Sprzątania Świata. 20 września najmłodsi świętowali „Dzień Przedszkolaka”. 25 września uczniowie kl. II korzystali z zasobów pracowni „Laboratoria Przyszłości”. Wykonali kompozycję rytmiczną z kolorowej włóczki z uwzględnieniem powtarzalności i miarowości tych samych elementów. 25.09.2023 uczniowie klasy I odwiedzili pracownię „Laboratoria Przyszłości” w celu poszukiwania materiałów pomocnych do nauki kodowania. Wybór padł na kolorowe nici z kącika krawieckiego. Celem zajęć było: rozwijanie umiejętności logicznego myślenia, kształtowanie wyobraźni przestrzennej, rozwijanie koordynacji wzrokowo-ruchowej, doskonalenie umiejętności skupienia uwagi i koncentracji. Pierwszoklasiści wzorowo poradzili sobie z zakodowaniem owocowego drzewa. Działali zgodnie z poleceniami nauczyciela, wspierając się nawzajem. Zajęcia poświęcone kodowaniu sprawiły dzieciom wiele radości. Dn. 27.09.2023 r. klasa I, II i III wraz z wychowawcami wzięła udział w wycieczce do kina Renesans w Rykach, aby obejrzeć przedstawienie pt. „Alicja w zaczarowanej krainie”. Sztuka dla naszych widzów okazała się niezwykłym przeżyciem, podczas którego wraz z główną bohaterką mogli śledzić poszukiwanie zajączka i rozmawiać z kwiatami. Widowisko było bogato okraszone efektami świetlnymi i dźwiękowymi, co sprawiło, że niektórzy nie chcieli wrócić ze świata magii do szkolnej rzeczywistości. 28 września w naszej szkole odbyła się dyskoteka z okazji Dnia Chłopaka. Wszyscy uczniowie pięknie się bawili przy odpowiednio dobranych do grup wiekowych piosenkach. Podczas wszystkich działań korzystano z pracowni, aparatu z funkcją videobloga do nagrywania filmików, sprzętu nagłaśniającego oraz drukarki. Szczegóły wszystkich przedsięwzięć z wykorzystaniem pomocy pochodzących z projektu „Laboratoria Przyszłości” znajdują się na stronie szkoły i fb szkoły.

30.09.2023

Utworzono dnia 16.10.2024, 20:59