Sprawozdanie wrzesień 2022

Utworzono dnia 30.09.2022

Wrześniowy spacer po Laboratorium Przyszłości w Szkole Podstawowej im. Henryka Sienkiewicza z Oddziałami Przedszkolnymi w Goździe W miesiącu wrześniu pełną parą ruszyliśmy z projektem „Laboratoria przyszłości”. Jednym z głównych celów edukacyjnych w naszej szkole jest rozwój uczniowskich pasji oraz nabywanie nowych umiejętności poprzez jednoczesne ćwiczenie kreatywności. Z tego też względu nasza szkoła bierze udział w projekcie, odkrywając tajniki robotyki, podstawy programowania, technologii informacyjno - komunikacyjnych, gastronomii, krawiectwa czy wielu innych dziedzin. Okazuje się, że nie taki diabeł straszny jak go malują i w pomocach „Laboratorium Przyszłości” jest „dla każdego coś dobrego”. Odbywając spacery do sali, w której zgromadzone zostały narzędzia i pomoce do prac majsterkowiczów, gastronomii i krawiectwa, można odkryć pasję do gotowania, szydełkowania czy też majsterkowania. A jeśli to się nie uda, można choć uraczyć kubki smakowe przepysznym zdrowym koktajlem lub wyśmienitym ciastem. Można też uszyć modną sukienkę, a szydełkiem wydziergać torebeczkę lub kosmetyczkę. Warto podkreślić, że kiedy się uczymy i opanowujemy nowe umiejętności, potęgujemy w sobie uczucie dumy i satysfakcji. To oczywiście może mieć jeszcze jedną, a może i najważniejszą zaletę, mianowicie terapeutyczną, gdyż podejmując wyzwania, wspomagamy poczucie sprawstwa, poprawiamy samoocenę i nade wszystko nastrój. Jak to konkretnie czyniliśmy we wrześniu? 7.09.2022r. uczniowie kl. III wykonali Ciszaka, wykorzystując zasoby Laboratorium: włóczkę guziki, nitki, igły i centymetr. Ciszak był wykonany w bardzo ważnym celu. Otóż podczas lekcji ma pomagać w skupieniu i koncentracji uwagi. Trzecioklasiści bardzo sobie chwalą towarzystwo nowego Ciszaka. Mówią, że czasem nawet podpowiada na lekcjach … . 13.09.2022r. na lekcji kl. IV skorzystano z drukarki 3D, wydrukowano liść lipy w celu porównania z budową wewnętrzną. Następnie oglądano rośliny w okularach 3D – a dokładnie ich budowę wewnętrzną. 19.09.2022r uczennica kl. VII prezentowała pierwszy wydruk drukarką 3D. Podkreślała jej szerokie zastosowanie. Mówiła o wydrukowaniu dźwigni pierwszego rzędu i wykorzystaniu jej na lekcjach matematyki. Zachęcała do śledzenia kolejnych eksperymentów. W środę 21.09.2022r. uczniowie kl. IV uczestniczyli w warsztatach kulinarnych. Przy pomocy sprzętu zakupionego w ramach programu „Laboratoria przyszłości” przygotowali zdrowe owoce i warzywne sałatki oraz koktajle na bazie napoju migdałowego. Uczniowie nie tylko przypomnieli sobie wartości i zasady zdrowego odżywiania się, ale także utrwalili zasady bezpiecznego korzystania z urządzeń oraz przepisy BHP. Uśmiechy na twarzach uczniów są najlepszą nagrodą dla nauczyciela. 22.09.2022r. podczas zajęć indywidualnych z terapii ręki uczeń kl.VI wykonał jesienne warzywo długopisem 3D. Podczas zajęć rewalidacyjnych utrwalano wiadomości o figurach i ich kątach. Uczeń kl. VIII wykonał sześcian techniką 3D. 22.09.2022r. w kl. VII podczas realizacji tematu „Umiejętności a zawód” związanego z doradztwem zawodowym uczniowie przeglądali narzędzia techniczne z Laboratorium Przyszłości – maszynę do szycia, wkrętarkę, miksery, opiekacz, narzędzia techniczne. Również uczniowie kl. I podczas realizacji tematu: „Witaj w robotycznym świecie”, poznawali wyposażenie pracowni Laboratorium Przyszłości. Zapoznawali się także z zasadami korzystania ze sprzętu, narzędzi, przyrządów technicznych i pomocy projektowych. 27.09.2022r. dwóch uczniów kl. III uczestniczyło w zajęciach logopedycznych, utrwalając prawidłową wymowę głoski „sz”. Chłopcy szukali przedmiotów, w których nazwach występuje ta głoska, po czym prezentowali je i powtarzali, utrwalając głoskę z szeregu szumiącego. Układali także zdania z niektórymi z nich. Wykonali również dmuchajkę logopedyczną, która służy do ćwiczeń oddechowych. Mieli przy tym wielką frajdę i stwierdzili, że chcą koniecznie wrócić do pracowni i wykonać inne pomoce logopedyczne. 28.09.2022r. w naszej szkole został zorganizowany apel szkolny pod hasłem „Moja bezpieczna droga do szkoły”. W wierszach i piosenkach uczniowie kl. II przybliżyli zasady ruchu drogowego. Przy tej okazji został wykorzystany sprzęt elektroniczny t.j. laptop, mikrofony i mikser - zakupiony w ramach programu „Laboratoria przyszłości”. Mikrofony bezprzewodowe z mikrofonem kierunkowym umożliwiły swobodną ekspresję słowną. Gościem specjalnym podczas apelu był st.asp. Robert Tarka, który przybliżył uczniom wiedzę z zakresu kodeksu drogowego. 28.09.2022r. przedszkolaki ze szkoły z Gozda obchodziły Święto Jabłka. Z tej okazji przyrządziły mus jabłkowy, do wykonania którego został wykorzystany blender ręczny. Przepyszny napój zadowolił podniebienia wszystkich przedszkolaków. 30.09.2022r. Dzień Chłopaka w kl. II osłodzono wspólnym gofrowaniem. Zajęcia kulinarne dały uczniom wiele radości, a testowanie nowej gofrownicy zakupionej w ramach program Laboratoria Przyszłości zachęciło wszystkich do planowania następnych takich zajęć. W organizację naszego przedsięwzięcia włączyli się również rodzice drugoklasistów. Okazuje się, że początki nie są wcale trudne. Całkiem przyjemny był ten jesienny spacer po Laboratorium Przyszłości. Mieliśmy okazję zdrowiej się odżywiać, pozszywać co nieco, wydrukować w drukarce 3D i pomajsterkować. Podczas prowadzenia zajęć z wykorzystaniem wyposażenia Laboratorium Przyszłości uwzględniano treści programowe z zakresu doradztwa zawodowego dla szkoły podstawowej.

30.09.2022

Utworzono dnia 13.10.2024, 21:24