Sprawozdanie maj 2023

Utworzono dnia 31.05.2023

MAI SIĘ MAJ … „Najweselsze, najzieleńsze maj ma obyczaje. W cztery strony – świat zielony, umajony majem! Ciepły deszczyk każdą kroplą rozwija dokoła, z pąków kwiaty, z listków liście, z ziółek bujne zioła. A po deszczu dzień pogodny – malowany tęczą, lubi wiązać krople srebrne na nitkę pajęczą. A gdy ciepła noc nadchodzi, kiedy dzień już zamilkł, maj bzem pachnie, wniebogłosy dzwoni słowikami” W maju uczniowie naszej szkoły dawali się unieść falom humanistycznym i artystycznym. Aura roztaczała zapachy ciepłej wiosny, a w powietrzu unosił się słodki zapach bzów. Maj to miesiąc rozkwitu, podobnie jak w przyrodzie zaczęło wszystko odradzać się na nowo, tak w naszych umysłach rozkwitały kolejne pomysły na ciekawe wykorzystanie czasu. Młodsi i starsi uczniowie uczestniczyli w bliższych i dalszych wycieczkach. Nie zabrakło spotkań z pielęgniarką, dietetykiem, policjantami i bibliotekarkami. Starsi uczniowie wyjechali do Torunia, aby uczcić ogłoszenie roku 2023 Rokiem Mikołaja Kopernika. Młodsi wybrali się do Teatru Muzycznego, do Lublina oraz zwiedzali Muzeum Wsi Polskiej. Najmłodsi miło spędzili czas, oglądając w Rykach spektakl pt. „Baśnie Pana Andersena”. Ósmoklasiści pod koniec miesiąca zdawali pierwszy w swoim życiu ważny egzamin. Również w maju odbywał się w naszej szkole Tydzień Języków Obcych. Świętowaliśmy także Dzień Rodziny. Z tej okazji została przeprowadzona sonda wśród uczniów, podczas której pytano, za co uczniowie kochają swoje mamy. Uczniowie młodszych klas przygotowali dla swoich Rodziców wiersze, piosenki, układy taneczne i upominki. Ostatniego maja uczniowie zgotowali prawdziwą duchową ucztę podczas występując w Powiatowym Konkursie Poezji i Prozy Religijnej i zdobywając czołowe miejsca. Maj jak zwykle w rozkwicie obdarzył nas wiosennymi pomysłami rozmaicie. U nas w szkole, podobnie jak w wierszu różnorodne obyczaje zostały umajone cudnym majem. Wszystkie działania były realizowane z wykorzystaniem sprzętu i pomocy, które pochodzą z projektu „Laboratoria Przyszłości”.

31.05.2023

Utworzono dnia 15.10.2024, 21:31