Sprawozdanie grudzień 2022

Utworzono dnia 30.12.2022

Grudniowy spacer po Laboratorium Przyszłości Grudzień przywitał i oprószył nas białym puchem. Na świecie zrobiło się czysto i srebrzyście. Zapachniało świętami, wszak zima, śnieg i tęgi mróz kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Aura nam sprzyjała, zatem wszystko, co realizowaliśmy w grudniu, wykorzystując sprzęt zakupiony w ramach projektu LP w błyskawicznym tempie przybliżało nas do świąt. Mikołajkowe wyjazdy przedszkolaków i uczniów z klas I-III sprawiały im wiele frajdy i radości. Czwartoklasiści żyli przygotowaniami do szkolnych Jasełek. Ciągłe próby recytacji,śpiew kolęd i pastorałek stanowiły dla nich głębokie przeżycie. Szóstoklasiści ćwiczyli scenę pasterską, wczuwając się w sytuację najprostszych i najbiedniejszych ludzi. Tuż przed świętami uczniowie ze starszych klas blendowali owoce na kolorowe, zdrowe i smaczne koktajle, zaś inni wypiekali pierniczki, których zapach roznosił się po całej szkole. Te smakołyki uczniowie klas VIII wręczali nauczycielom jako słodkie upominki podczas swojej ostatniej już klasowej wigilii. Wydrukowano również w drukarce 3D - 18 świątecznych gwiazdek, używając różnych kolorów filamentu i wręczono uczniom kl. VIII na pamiątkę tego wyjątkowego spotkania. Grudzień to miesiąc pełen świątecznych nastrojów i Bożonarodzeniowych zapachów. Wszystkie przedsięwzięcia i działania były rejestrowane kamerą zakupioną w ramach projektu LP. Podczas świątecznej prezentacji wykorzystywano sprzęt komputerowy i nagłaśniający. Przed świętami zakupiono dodatkowe dwa nowe mikrofony, które były sprawdzone w dniu szkolnej uroczystości wigilijnej. Głosy wszystkich występujących brzmiały nienagannie. W tym miesiącu z okazji zakończenia roku kalendarzowego wypada podziękować wszystkim Nauczycielom i Uczniom, którzy chętnie i odważnie sięgają po sprzęt LP i zarażają swoimi pasjami czy to do gotowania, czy pieczenia, recytowania, czy nagrywania, majsterkowania czy szycia. Nie wiemy bowiem, czy ktoś w przyszłości nie zostanie świetnym kucharzem, utalentowanym projektantem, wspaniałym aktorem, operatorem czy informatykiem. Dziękujemy wszystkim Uczniom, którzy tak licznie i chętnie zaangażowali się w przygotowanie Jasełek, odważnie pokazując, że świąteczne obrzędy i tradycje są im bliskie i drogie. Niech te zwyczaje pomogą nam wszystkim wejść z entuzjazmem i nowymi nadziejami w Nowy Rok 2023 „ A szczęśliwy Rok, co niesie róg obfitości, niech cicho do Waszych drzwi zapuka i u Was się rozgości”.

30.12.2022

Utworzono dnia 15.10.2024, 20:56